To typowa rasa endemiczna nie uznana jeszcze przez światową federację. Występuje na terenie południowej i centralnej Polski. Pies ten jest przedstawicielem średniej wielkości psów hodowanych niegdyś w Polsce. Wyróżnia się głównie wytrzymałością, jest zwinny i doskonale osacza zwierzynę. Temperament ma zrównoważony bez zbytniej nadpobudliwości. Jako doskonały dzikarz charakteryzuje się ciętością i ostrością. Ma mocne zęby i silnie rozwinięty instynkt łowiecki. Głos jego jest wysoki i dźwięczny. Umaszczenie ma czarne, podpalane z dopuszczalnym białym krawatem. Pręgowanie jest dyskwalifikacyjną wadą, podobnie jak brak temperamentu i tchórzliwość. Osiąga wzrost ok. 50 cm.